Yakıt Ateşleme Sistemi ve Kontrolü

Yakıt Ateşleme Sistemi ve Kontrolü

 

Yakıt ve ateşleme sistemi, elektronik kontrol birimleri vasıtası ile motorun farklı zaman ve şartlarda anlık yakıt, emisyon ve diğer değişkenlerin kontrolünü yaparak aracın en az yakıt ile yüksek verimlilik ve standartta çalışmasını sağlayan sistemdir.

Araçların rutin bakımlarının haricinde yakıt ve ateşleme sisteminde kullanılan yakıt; periyodik bakımların geç yapılması, bilinçsiz bakım ve uygun olmayan malzeme ile onarım, araç kullanım tarz ve olumsuz koşullar nedeniyle beklenmedik arıza ve ciddi maliyetler ortaya çıkabilir.

Yakıt ve ateşleme sistemi;

  • Buji; distribütörden gelen yüksek voltaj ile sıkıştırılmış bulunan benzin - hava karışımını ateşler. Bujilerin verimli kullanım ömrü ortalama 12.000 km’dir.
  • Endüksiyon bobini; akünün 12 voltluk akımı, 15-25 bin volta yükselten devre elemanıdır.
  • Distribütör; endüksiyon bobininde oluşan yüksek gerilimi (15-25 bin volt) ateşleme sırasına göre bujilere gönderir.
  • Yakıt pompası; yakıtı depoda emerek belli bir basınç altında enjektörlere pompalayarak gönderir.
  • Yakıt filtresinin; periyodik bakımlarda değişmesi öngörülmektedir.
  • Enjektörlerin; benzinli araçlarda 40.000 km, dizel araçlarda 30.000 km’de bir temizliğinin yapılması gerekmektedir.

Yakıt ve Ateşleme Sistemi kontrolünde aracın yakıt deposundan başlayarak yakıt borularının görsel olarak kaçak, zedelenme olup olmadığı kontrolü edilir. Diagnostic Cihazı ile aracın egzos emisyon değerleri ölçülür ve standartlar dahilinde olup olmadığı kontrol edilir, bu ölçüm esnasında buji, enjektör, oksijen sensörü, katalitik konvektör, yakıt ve tüm ateşleme sistemi sensörlerinin kontrolleri yapılır. Gerek görülen değişim, temizlik ve/veya onarım yapılır.

 

Debriyaj Sistemi Kontrolü ve Debriyaj Seti Değişimi

Debriyaj sistemi; manuel sürüş özelliği olan araçların ilk hareketi sırasında, motorun hareketini tekerleklere ileterek aracın sarsıntısız olarak harekete geçişini, hareket halinde iken ise vites durumlarını değiştirmek ve gerektiği durumlarda motor freni yaparak (kompresör) aracın kontrollü bir şekilde durmasını sağlayan aktarma organıdır.

Debriyaj sistemine ait parçalarının değişimi, üretici tavsiyelerine göre normal kullanım koşul ve şartlarında bağlı olmak üzere 75.000 km’ dir.

Debriyaj sistemi bakımında öncelikli olarak test sürüşü ile aracın kavrama ve vites geçiş testi yapılır. Test sonucunda araçta kalkış sırasında titreme, silkeleme ve debriyaj pedalının kavrama seviyesinin üst sınırlarda olması durumunda olup olmadığı kontrol edilir. Sistemde arıza tespit edilmiş ise debriyaj sistemini oluşturan baskı, balata ve bilya set olarak değiştirilir. Şanzıman yağ seviyesi kontrol edilerek eksiklik var ise tamamlanır. Test sürüşü ile uygulanmış olan onarım işlemlerinin sonuçları test edilir.

Şanzıman Yağı Kontrolü ve Değişimi:

Şanzıman (Vites Kutusu)  vites geçişleri kullanım hızınıza en uygun gücü ve verimliliği temin eder. Vites kutusunda hareket hâlinde olan dişlilerin birbirine temas etmesi sonucunda sürtünme ve aşınma meydana gelir. Bundan dolayı;

  • Dişliler arasında koruyucu film tabakası oluşturmak
  • Sürtünmeden doğan aşınmaları en aza indirmek
  • Dişlileri soğutarak zarar görmesini önlemek
  • Korozyona karşı koruma sağlamak
  • Vites kutusu dişlilerini temizlemek için şanzıman (vites kutusu) yağı seviyesinin periyodik kontrol edilmesi, gerekir ise tamamlanması ve normal kullanım koşul ve şartlarında bağlı olmak üzere 75.000 km’ de bir değiştirilmesi gerekmektedir.

alt

Uğur Yaldız'da, Aracınız için

CHECK-UP'a Başvurun!